Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ισορροπημένη διατροφή κατά τη νηστεία!



Ισορροπημένη διατροφή κατά  τη νηστεία!




Συνεχώς ακούμε ότι δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος κατά τη διάρκεια της νηστείας καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να τρώμε παραπάνω ψωμί, τηγανητά  ή να κάνουμε τσιμπολογήματα .
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει όντως μεγάλη πιθανότητα να πάρουμε βάρος  και να  αποκτήσουμε σοβαρές ελλείψεις βιταμινών και θρεπτικών συστατικών  κατά τη διάρκεια  της σαρακοστής  όπου  αλλάζουμε ραγδαία τις διατροφικές μας συνήθειες.
Αν λοιπόν δεν προσέξουμε τους συνδυασμούς τροφίμων κατά τη νηστεία ,  μπορεί να υπάρξει έλλειψη σιδήρου και βιταμινών  λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος  και μείωση  ασβεστίου λόγω αποχής από  τα γαλακτοκομικά.
Παρακάτω  δίνονται κάποιες συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων κατά την νηστεία  και συγκεκριμένοι συνδυασμοί που ισοσταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό  τις παραπάνω  ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.


Επιλογές πρωινού :
1 φ. ψωμί με ταχίνι και μέλι ή φυστικοβούτυρο και 1  φρούτο  ή
1 τοστ με τυρί ( νηστίσιμο)  και 1 φρούτο ή
1 φλ. γάλα  αμυγδάλου  με 3-4 κ .σ βρώμη , μέλι, λίγα αμύγδαλα και 1 μήλο 
Επιλογές  δεκατιανού / απογευματινού:
2 φρέσκα φρούτα
1 γιαούρτι με σταφίδες και αμύγδαλα/καρύδια  ή 
1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς και 1 φρούτο
Επιλογές μεσημεριανό :
3-4  φορές την εβδομάδα λαδερά και  όσπρια ( φακές, φασόλια ,ρεβίθια κλπ) με 1-2 φ. ψωμί ολικής άλεσης  και 5 ελιές
1-2 φορές την εβδομάδα ζυμαρικά ολικής αλέσεως με  λαχανικά ή θαλασσινά, σαλάτα  και 5 ελιές
2 φορές την εβδομάδα θαλασσινά που είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6  λιπαρά οξέα, σαλάτα και ψωμί  ολικής άλεσης  και 5 ελιές
Επιλογές  βραδινού:
Ανάμεικτη σαλάτα με φασόλια  ή
½ μερίδα μεσημεριανού φαγητού  ή
Μακαρόνια με  λαχανικά ή
Ψητά μανιτάρια με πατάτα ψητή  ή
Ριζότο με λαχανικά  ή
Σπιτική χορτοφαγική πίτσα  με νηστίσιμο τυρί
Extra tip!!  Συνοδεύστε με  λαχανικά και σαλάτες το  κάθε γεύμα  !
Συνδυάστε με τις σαλάτες σας ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα!

Τα όσπρια περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης και σιδήρου . Μπορείτε να αυξήσετε την ποιότητα πρωτεΐνης στις φακές εάν προσθέσετε λίγο ρύζι κατά το μαγείρεμα ( φακόρυζο ).
 Η ποιότητα που προκύπτει είναι ανάλογη του κρέατος. Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια (οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά.
Καλές πηγές ασβεστίου εκτός από το ταχίνι, κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς, το γάλα σόγιας ,τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά το μαύρο ψωμί, τα φασόλια και το σπανάκι.
Για πιο εξειδικευμένη διατροφή μπορείτε να  απευθυνθείτε σε κάποιο   διαιτολόγο-διατροφολόγο που θα σας καθοδηγήσει ανάλογα με τις ανάγκες σας και τις προτιμήσεις σας. Σε κάθε περίπτωση η νηστεία  είναι πολύ ευεργετική εάν φυσικά τηρούνται οι σωστοί συνδυασμοί τροφίμων!

Διαιτολόγος –διατροφολόγος  :   Μανού Ευαγγελία
Δαναού 12, Άργος και Δαβάκη 18, Αγία Τριάδα   
Τηλ: 2751023766, 6959486006




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου