Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Μέτρηση βασικού μεταβολισμού.Τι είναι τελικά;




                           Μέτρηση βασικού μεταβολισμού.Τι είναι τελικά;

Ο βασικός μεταβολισμός είναι η ενέργεια (θερμίδες) που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να επιτελέσει βασικές λειτουργίες( λειτουργία ζωτικών οργάνων,θερμοκρασία σώματος, αναπνοή κλπ.).

Από τι επηρεάζεται ο μεταβολισμός μας;

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζεται από παράγοντες όπως: 

-Η ηλικία. Όσο νεότερος είναι κανείς τόσο γρηγορότερο μεταβολισμό έχει. Ο μεταβολισμός μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια, κυρίως επειδή χάνετε μυϊκή μάζα και ασκείστε λιγότερο. 

-Η θερμοκρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος προκαλεί αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η έκθεση σε χαμηλές αλλά και υψηλές θερμοκρασίες. 
-Οι ορμόνες.Οι κυριότερες ορμόνες που επηρεάζουν άμεσα το βασικό μεταβολισμό είναι αυτές του θυρεοειδή αδένα. Σε κατάσταση υπερθυρεοειδισμού, ο βασικός μεταβολισμός μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί, ενώ στον υποθυρεοειδισμό, μπορεί να μειωθεί ακόμα και 50%. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν υπάρχει δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα, καθώς μπορεί να δυσχεραίνει τον έλεγχο του βάρους. Η αδρεναλίνη, επίσης, μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Μια άλλη ορμόνη που τον αυξάνει είναι η λεπτίνη, η οποία παράγεται κυρίως από τα λιποκύτταρα του λιπώδους ιστού. 
-Το ποσοστό σωματικού λίπους. Όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό λίπους στο σώμα, τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός ρυθμός. Έτσι, οι άνδρες έχουν συνήθως 10-15% υψηλότερο βασικό μεταβολισμό από τις γυναίκες. 
σταδιακή μείωση του ρυθμού έκκρισης της αυξητικής ορμόνης και των ορμονών του φύλου (οιστρογόνα για τις γυναίκες και τεστοστερόνη για τους άνδρες), που οδηγεί σε αύξηση του λίπους και σχετίζεται με μειωμένη ενεργητικότητα. 
-Από την άλλη, σε ότι αφορά τις γυναίκες με την πάροδο των ετών και στη φάση της κλιμακτηρίου, μπορεί να πάρουν 5-7 κιλά, αύξηση που εν μέρει οφείλεται στη μείωση της φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες θεωρίες, μπορεί να οφείλεται και σε μείωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, αφού η περιορισμένη παραγωγή θυροξίνης μπορεί να προκαλέσει μείωση του μεταβολισμού.  
Για όλους τους παραπάνω λόγους καταλαβαίνουμε ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικές καύσεις, διαφορετικό μεταβολισμό που θα ήταν πολύ χρήσιμο να τον γνώριζε μιας και έτσι θα  ξέρει αν καίει ή όχι εύκολα θερμίδες αλλά και τον ακριβή αριθμό θερμίδων που καίει μέσα στην ημέρα ανάλογα με τις δραστηριότητες του. γνωρίζοντας λοιπόν αυτά τα στοιχεία μπορεί να έχει μια εικόνα για τα ''όρια'' των θερμίδων που μπορεί να καταναλώνει είτε για να χάσει βάρος, είτε για να πάρει βάρος είτε για να διατηρήσει το υπάρχον βάρος που έχει, πάντα με τις οδηγίες του διαιτολόγου που τον παρακολουθεί. 
Ο κύριος λόγος για τον οποίο γίνεται η μέτρηση του βασικού μεταβολισμού είναι ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου προγράμματος ελέγχου βάρους με βάση τον μεταβολισμό του εξεταζόμενου.Η διαφορά της μέτρησης βασικού μεταβολισμού με την εκτίμηση του βασικού μεταβολισμού είναι το γεγονός ότι η εκτίμησης χρησιμοποιεί εξισώσεις με βάση τα ανθρωπομετρικά στοιχεία (ηλικία,βάρος κλπ) και μπορεί να έχει μεγάλη απόκλιση από την πραγματικότητα, ενώ στη μέτρηση έχουμε ακριβή αριθμό θερμίδων σε ηρεμία καθώς γίνεται υπολογισμός με βάση την μέτρηση οξυγόνου που εισπνέει ο εξεταζόμενος και διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέει.
Η μέτρηση γίνεται με το  Fitmate, που  περιλαμβάνει ένα ισχυρό, εύχρηστο πρόγραμμα για τον καθορισμό του ιδανικού προγράμματος απώλειας βάρους βασισμένο στην ιδανική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη και στο επίπεδο άσκησης. Η εκτίμηση της ενεργειακής δαπάνης που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής του εξεταζόμενου είναι δυνατή μέσα από ειδικά ερωτηματολόγια και άμεσες μετρήσεις.Η  διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη, απλά κάθεστε στην αναπαυτική πολυθρόνα και αναπνέετε μέσα στην ειδική μάσκα  για 15 λεπτά σε απόλυτη ηρεμία.
Τι πρέπει να κάνω τη μέρα της μέτρησης
Όπως τα περισσότερα τεστ, όπως π.χ ο έλεγχος της χοληστερίνης, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, για να επιτύχετε μια ακριβή μέτρηση του μεταβολισμού σας . 
Έτσι, τη συγκεκριμένη μέρα που έχετε συμφωνήσει για τη μέτρηση, βεβαιωθείτε ότι:

Μη φάτε ή πιείτε τίποτα άλλο εκτός από νερό, τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.

Μην καπνίσετε, μην καταναλώσετε καφεΐνη, συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα που περιέχουν εφεδρίνη, Ma Huang ή ψευδοεφεδρίνη, τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τη μέτρηση.

Μην ασκήστε (αεροβική ή ασκήσεις αντοχής) για τουλάχιστον 12 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας.
Για τις γυναίκες η μέτρηση πρέπει να γίνεται 1-2 βδομάδες μετά το τέλος του τελευταίο κύκλο της έμμηνου ρύσεως.
Μανού Ευαγγελία 
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
Πτυχιούχος ΤΕΙ Θεσσαλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου