Για μια ισορροπημένη διατροφή συστήνουμε:
Την αύξηση της κατανάλωσης σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών. Επιλέξτε τρόφιμα όπως τα δημητριακά/τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το πλιγούρι, το καστανό ρύζι, και τα όσπρια, φρούτα και λαχανικά.
Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών: Οι πρωτεΐνες αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και συντελούν στη διατήρηση του μυϊκού ιστού. Βασική πηγή πρωτεΐνης κατά την περίοδο της νηστείας αποτελούν τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα μανιτάρια, το σουσάμι και οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά. Ωστόσο, όλα τα θαλασσινά περιέχουν αρκετό νάτριο οπότε καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο.
- Για να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της νηστείας καλό είναι να ακολουθήσετε τους παρακάτω συνδυασμούς
- Δημητριακά ολικής αλέσεως με ξηρούς καρπούς
- Όσπρια με δημητριακά όπως φασόλια , φακές, ρεβίθια με ρύζι ή πλιγούρι
- Όσπρια με ξηρούς καρπούς όπως φασόλια , φακές, ρεβίθια με καρύδια
- Ρύζι με μανιτάρια ή θαλασσινά
1 φλιτζ. γάλα αμυγδάλου ,1-2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με μέλι ή μαρμελάδα, και 1 φρούτο
1 φλιτζ. γάλα αμυγδάλου, 1-2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με ταχίνι ή με ταχίνι με μέλι, 1 ποτήρι φυσικός χυμός φρούτων
1 φλιτζ. γάλα αμυγδάλου , 1 σταφιδόψωμο, 1 φρούτο
1 φλιτζ. φυσικό χυμό , 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης
1 φλιτζ. γάλα αμυγδάλου , δημητριακά πρωινού κατά προτίμηση ολικής αλέσεως, 1 φρούτο
- Παρακάτω προτείνουμε κάποια νηστίσιμα γεύματα ως κυρίως πιάτο τα οποία συνοδεύονται πάντα με σαλάτα εποχής και στη μισή ποσότητα μπορούν να αποτελέσουν και το βραδινό σας γεύμα.
Γεμιστά λαχανικά με ρύζι και πλιγούρι
Γίγαντες στο φούρνο με πιπεριές
Μακαρόνια με σάλτσα λαχανικών και μανιτάρια
Καλαμάρια ή σουπιές με σπανάκι
Κολοκυθοκεφτέδες και ρεβιθοκεφτέδες
Ψάρι ψητό με σαλάτα εποχής ή ψαρόσουπα με καστανό ρύζι
Λαχανόρυζο ή σπανακόρυζο
Φακόρυζο με με ρύζι ολικής άλεσης
Χταπόδι στίφάδο με σαλάτα
Μακαρόνια ή ρύζι ή μανέστρα με θαλασσινά
Ταμπουλέ(πλιγούρι με μαιντανό και τομάτα)
Φακές σούπα ή σαλάτα
Φασολάκια κοκκινιστά και μαυρομάτικα
Ψάρι στο φούρνο με πατάτες
- Άλλες ιδέες για σνακ ή συνοδευτικό είναι:
Μελιτζανοσαλάτα
ΤαχίνιΠαστέλι
Φάβα βραστή με ελαιόλαδο και κρεμμύδι ή κάπαρη
Προιόντα σόγιας(κιμάς ,τυρί,γάλα)
Μανιτάρια ψητά με λαχανικά και μυρωδικά
Μουστάρδα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος : Μανού Ευαγγελία
Πτυχιούχος ΤΕΙ Θεσσαλίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου