Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014



Χριστούγεννα-πως μπορώ να γλιτώσω  θερμίδες!

Οι γιορτές πλησιάζουν  και  πολλοί έχουν το άγχος με το βάρος τους καθώς το χριστουγεννιάτικο  και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι γεμάτο πειρασμούς !!
Σαφώς και η λύση δεν είναι να κάνουμε  δίαιτα αυτές τις μέρες  αλλά να διατηρήσουμε τα κιλά μας  και να περάσουμε όμορφα με την παρέα μας !
Το θέμα λοιπόν είναι να ευχαριστηθούμε το  τραπέζι με τους φίλους μας  και να υποδεχτούμε  το νέο έτος με ενέργεια και χαρά !
Οπότε δεν υπάρχει κανένας  λόγος να κουράσετε το σώμα 1 βδομάδα πριν τις γιορτές με αυστηρές δίαιτες  ή αφαγία ώστε να χάσετε μετά  βίας 1 κιλό υγρά. Γιατί πιστέψτε με μόνο υγρά θα είναι αυτά που θα φύγουν ή ακόμα χειρότερα… μύες!
Ας μην γελιόμαστε, αν μας ενδιέφερε θα είχαμε ξεκινήσει διατροφή , θα το είχαμε κάνει πιο πριν κι όχι  λίγες μέρες πριν τις γιορτές.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ώστε να αποφύγουμε κάποιες παγίδες  που κρύβουν αυτά τα τραπέζια;
  •  Εάν είστε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι  καλό είναι να μην πάτε νηστικοί ή τρώγοντας ένα γιαούρτι με 1 φρούτο  γιατί  το αποτέλεσμα θα είναι η υπερκατανάλωση φαγητού στο τραπέζι. Τρώμε λοιπόν κάτι  ελαφρύ το μεσημέρι όπως πχ: 1 πιάτο σαλάτα ή λαδερό  με 1 φ. ψωμί και τυρί  και φροντίστε να τρώτε τα φρούτα όλη μέρα.
  •  Εάν έχετε το χρόνο  καλό είναι  τις 2 αυτές βδομάδες που ξέρετε ότι θα  φάτε περισσότερο , να πάτε 3-4 φορές  για ένα περίπατο ή χαλαρό  τρέξιμο  ώστε να διατηρηθούν υψηλά οι καύσεις σας. Προσπαθήστε να περιορίσετε τα γλυκά μέσα στη βδομάδα  και προτιμήστε τα φρούτα ,ώστε να μπορείτε χωρίς ενοχές να τα απολαύσετε την ημέρα των Χριστουγέννων.
  • Προσπαθήστε οι υπόλοιπες μέρες της  εβδομάδας σας να  περιλαμβάνουν όσπρια και λαδερά ή άπαχο κρέας συνδυασμένο πάντα με σαλάτα.
  •   Βάλτε στο πιάτο σας σαλάτα μαζί με το κρέας. Προτιμήστε άπαχη γαλοπούλα/κοτόπουλο  ή   απομακρύνετε το ορατό λίπος από το κρέας που έχeτε επιλεξει.
  •  Αποφύγετε την κατανάλωση ψωμιού στο τραπέζι καθώς σίγουρα θα δοκιμάσετε παραπάνω από 1 ορεκτικό ! Οπότε δεν χρειαζόμαστε επιπλέον θερμίδες και από το ψωμί!
  • Περιοριστείτε στα 1-2 ποτά. Το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες  οπότε το καταναλώνουμε με σύνεση.
  • Αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς !! πρώτον δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε και δεύτερον προκαλούν κατακράτηση υγρών το οποίο φαίνεται  πολύ γρήγορα  και στη ζυγαριά!

 Μετά τις γιορτές  καλό θα είναι να ακολουθήσετε ένα μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής και όσοι θέλουν  πραγματικά να χάσουν βάρος καλό είναι να επισκευθούν κάποιο διαιτολόγο  ώστε να καταφέρουν πραγματική μείωση λίπους κι όχι παροδική απώλεια υγρών και μυικής μάζας!
Καλές γιορτές!
Μανού Ευαγγελία  Διαιτολόγος – διατροφολόγος

Πτυχιούχος  ΑΤΕΙ Θεσσαλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου